Kezdőlap /  Infrafűtés /  Általános tudnivalók az infrafűtésről

Mi az infrafűtés?


Az infravörös sugárzást először az 1800-as évek elején Frederick William Herschel német csillagász mérte. Alaptézise az volt, hogy a Napból érkező sugarak színtörésével különböző hőfokok mérhetőek. Ezt bizonyítandó egy sötét szobában prizma segítségével a szoba falára vetítette a napsugarakat. Majd megmérte a hőmérsékleteket lilától vörösig, és legnagyobb megdöbbenésére, a legmagasabb hőmérsékletet a vöröst követő falfelületen mérte.

Azóta az infravörös sugárzás számtalan szegmensben okozott technológiai előrelépéseket. Ennek az elektromágneses sugárzásnak a 8-10 µm-es hullámhosszú tartományát alkalmazzák az infravörös hősugárzókban. Mivel ezek a készülékek első sorban nem egy fűtőközeget, se nem a levegőt fűtik fel, hanem a tárgyak, testek felületén fejtik ki hatásukat, ezért jó hatásfokkal működtethetőek kül- és beltéren egyaránt.

A legkedvezőbb helyzetben a sugarakra merőleges felületek vannak (Ezek kapják a legerősebb sugárzást csakúgy, mint a napsugarak esetében).
A hideg légüres térben (világűrben) érkező napsugarak a Föld felszínén úgy fejtik ki hatásukat, hogy az egyenlítő mentén derékszögben beeső sugarak trópusi éghajlatot eredményeznek. Viszont a sarkkörök felé haladva a beesési szög csökkenésével a hőmérséklet is egyre csökken.


Infrafűtés - Hagyományos fűtés

Beltéren az infravörös fűtés esetén az egyszerű légfűtéses rendszerekkel szemben lényeges előny az egyenletes hőeloszlás a helyiségben. Ameddig egy konvektor esetében egy 4-5 m belmagasságú galériás lakás esetén 8-10 °C is lehet a különbség a padló és a mennyezet között, addig infrafűtés esetén ez csak 2-3 °C. Ez a reflektált (visszavert) sugárzásnak köszönhető, mely ugyan már kisebb hatékonysággal, de tovább viszi a gerjesztett sugarakat.

Jó minőségű készülékekben a felületen SIO2kristályokkal erősítik fel a sugárzás hatótávolságát. Ebből adódik, hogy ezeknek a hősugárzóknak teljesítmény megjelölése többnyire arra mutat rá, hogy az adott készülék milyen távolságra képes sugározni.

Természetesen a helyiségek hőigényét továbbra is a hőveszteség figyelembevételével, légköbméterre kalkulálva, de a szükséges teljesítményt a belmagasság figyelembevételével fogjuk megkapni.
Tehát, egy 2 m x 2 m-es 4 m magas szobát 1 db nagyobb teljesítményű készülékkel fel lehet fűteni, még egy 2 m x 4 m-es 2 m magas szobát több kisebb teljesítményű berendezéssel célszerű fűteni.

Ez a technológia kiegészítő fűtésként is használható, persze ez esetben csak lokális rásegítésről lehet szó. Így kellemes meleg biztosítható egy panellel a nappali kanapéjához, a dolgozószoba íróasztalához, üzlethelyiségek kasszájához stb. anélkül, hogy az egész helyiség fűtve lenne. Ez esetben nem feltétlen fontos termosztátra kötni az egy készülékes „rendszert”, elegendő egy kétállású kapcsolót beiktatni.

Az egyszerű fehér felület helyett már forgalomban vannak olyan infravörös sötétsugárzók, melyeknek a felületén tükör, festmény van.
Ilyen esetben kicsit magasabb ráfordítással a szoba díszévé is válhat a kiegészítésre szánt (plafon helyett, akár az oldalfarra szerelt) hősugárzó.

Az infrafűtés működése  


Az Infrapanel egy tábla alakú, felületén kerámia szemcsékkel bevont, hátoldalán hőtükrös szigeteléssel ellátott infrafűtőtest.
Az infrapanelek látható oldalán a kerámiaszemcsék növelik a többszörösére az adott fűtőfelületet és segítik az infrasugarak szétszórását minden irányba, így az infrafűtőlap mint egy félgömbszerűen és minden irányba közvetíti az infrasugárzást. Teszi ezt 7-10 µm közötti hosszú hullámhosszon (mely közel azonos azzal a sugárzási tartománnyal, mellyel a nap melegíti a földet) fejti ki hatását.
Ez a sugárzási tartomány láthatatlan, de érzékelhető, az emberi szervezet melegként érzékeli.


Miként tud takarékoskodni ez a fűtési rendszer?

Normál esetben van X m2 felületű fűtőtestünk vagy fűtött padlónk, amely folyamatosan melegíti a levegőt, keveri a port, a radiátoroknál elszínezi a falfelületet stb.
Ezzel szemben az Infrapanel nem a levegőt melegíti és használja hő közvetítőként, (ez csupán másodlagos feladata) hanem az adott helyiségben lévő élő szervezetet és az ott található berendezést minden tartozékával együtt melegíti fel és ezek folyamatosan visszaadják az elnyelt hőt.
Mindezt teszik az általános fűtési módoknál 2-4 °C-kal alacsonyabb hőmérsékleten, de azonos, vagy inkább magasabb, komfortosabb hőérzet mellett.

Az infrafűtés esetében, minden, ami az adott helyiségben található, kezdve a falaktól, a bútorok, a berendezési tárgyak, a padlóig egyszóval minden fűtőtestként működik!
Az infrasugarak a sugárzó felületén található kerámiaszemcséknek köszönhetően minden irányban sugározva melegítik fel a környező tárgyakat és a falakat.

Az infrafűtés előnyei

 • korlátlan élettartam
 • nem igényel karbantartást
 • nem szárítja a levegőt
 • gyors kivitelezés
 • meggátolja a pára kicsapódását
 • sokrétű alkalmazhatóság
 • kitűnő élettani hatások
 • éghető felületre is szerelhető
 • álmennyezetbe is szerelhető
 • alacsony költséggel kiépíthető (más fűtésrendszerekhez képest)
 • energiatakarékos (más fűtésrendszerekhez képest)

Kérdezzen tőlünk!

Az e-mail címe nem kerül megjelenítésre. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.

A hozzászóláshoz jelentkezzen be.